
Fiets- en verkeersveiligheid
Het fietsgebruik neemt de laatste jaren flink toe, mede door de opkomst van de E- bike.
Dit vraagt om een andere kijk op verkeersveiligheid, fietsinfrastructuur en goede stallingsvoorzieningen.
Wij verrichten verkeersveiligheidsanalyses en adviseren op het gebied van fietsinfrastructuur.
Aan GraaffTraffic is de vraag gesteld om twee rotonde ontwerpen (waarvan één met éénrichtingsfietspaden) te toetsen op verkeersveiligheid. Naast het toetsen van de ontwerp heeft GraaffTraffic ook verkeerschouwen uitgevoerd om meer inzicht te verkrijgen in het huidige gebruik en het gedrag van verkeersdeelnemer op de rotonde.
In opdracht van de gemeente Delft is een audit uitgevoerd op het schetsontwerp en op het definitief ontwerp. Naar aanleiding van de audit op het schetsontwerp zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd die in het definitief ontwerp verder zijn uitgewerkt, waaronder het verschuiven van de zijtakken waardoor zij meer in elkaars verlengde komen te liggen. Ook is de fietsstructuur rondom de Annageer aangepast waarmee enerzijds de verkeersveiligheid is verbeterd en het park Kalverbos vergroot is. In het definitief ontwerp is onder andere gekeken naar de interactie tussen verkeerslichten en verkeersontwerp.
De gemeente Delft is tevreden met de uitgevoerde audits en heeft het plan op diverse punten aangepast.
In 2018 is het kruispunt Reigerlaan – Kerklaan als onderdeel van de centrumring heringericht. Aan GraaffTraffic is gevraagd om een verkeersveiligheidsscan uit te voeren op het kruispunt. Hierbij is gekeken in hoeverre het kruispunt voldoet aan de categorisering van Duurzaam Veilig en de nieuwe categorie GOW30. Ook het verkeersgedrag van verkeersdeelnemers is onderzocht. Er wordt een aantal kleine maatregelen voorgesteld om de verkeersveiligheid op het kruispunt op korte termijn te verbeteren.
De Erasmuslaan is een 30 km/uur weg in de gemeente Ridderkerk. Er komen veel klachten binnen over de verkeersveiligheid op deze weg. Het is een echte grijze weg, met een 30 km/uur regime. Aan de hand van de risico gestuurde aanpak zijn de risicofactoren voor deze weg in kaart gebracht.
Transformatievarianten
Om de risicofactor op een ongeval te verkleinen is een aantal transformatievarianten geschetst. Twee inrichtingsvarianten zijn gemaakt waarbij de Erasmuslaan een gebiedsontsluitingsweg wordt. Tevens zijn er twee inrichtingsvarianten geschetst waarbij de Erasmuslaan als erftoegangsweg is ingericht. Maatregelen en kosten zijn in beeld gebracht. De rapportage geeft beslisinformatie waarop bewoners en politiek een keuze kan baseren.
De gemeente Ridderkerk heeft besloten om de Erasmuslaan een andere inrichting te geven met onder andere vrijliggende fietspaden, de kruispunten te voorzien van plateaus en in het midden van de weg een middenstrook aan te brengen.
GraaffTraffic onderzocht voor de gemeente Ridderkerk hoe drie VOP’s (VoetgangersOversteekPlaats) op de Rijksstraatweg en één VOP op de Jan Luykenstraat zichtbaarder en verkeersveiliger kunnen worden gemaakt. Omdat op het eerste gezicht de VOP’s goed zichtbaar zijn, is de opdracht breder getrokken en heeft er ook een scan op basis van de richtlijnen plaatsgevonden.
Tijdens een schouw is gekeken naar het gebruik van de VOP’s, de omgevingsfactoren en het verkeersgedrag van verkeersdeelnemers bij de VOP’s. Om de subjectieve verkeersveiligheid goed in beeld te krijgen, is een enquête uitgevoerd onder bewoners in de omgeving van de VOP’s en hebben interviews plaatsgevonden.
De gemeente Capelle aan den IJssel heeft GraaffTraffic gevraagd een verkeersveiligheidsaudit uit te voeren voor het definitieve ontwerp van het nieuwe tracé van de ParkShuttle waarop deels in gemengd verkeer moet gaan worden gereden.
Uniek vervoerssysteem
De ParkShuttle is een zelfrijdend voertuig. Sinds 1999 rijdt de ParkShuttle op een vrijliggend tracé met kruisingen met ander verkeer die met slagbomen zijn gereguleerd. In de toekomst zal de Park Shuttle onderdeel gaan worden van de openbare infrastructuur waarbij op delen ervan in gemengd verkeer wordt gereden. De Park Shuttle is hiermee wereldwijd uniek. Vooruitlopend op de testfase van de Park Shuttle wenste de gemeente via een verkeersveiligheidsaudit inzicht te krijgen in de mogelijke verkeersveiligheidsrisico’s op het nieuwe traject, waarbij de shuttle met het overige verkeer gaat meerijden.
Audit
De verkeersveiligheidsaudit geeft antwoord op de vraag of het definitief ontwerp (ook?) voor de reguliere weggebruikers (automobilisten, (brom)fietsers en voetgangers) voldoende verkeersveilig is. De verkeersveiligheidsaudit is samen met Peter Nederlof van VerkeerNED uitgevoerd.
In opdracht van de gemeente Zoeterwoude stelde GraaffTraffic een verkeersveiligheidsplan op. De risico gestuurde aanpak uit het Strategisch Plan Verkeersveiligheid van het Ministerie van Verkeer en Infrastructuur was hierbij leidend.
In het verkeersveiligheidsplan komen alle beleidsthema’s uit het SPV aan bod en worden de risico’s per beleidsthema in kaart gebracht.
Actieplan
Het verkeersveiligheidsplan bevat een actielijst met verkeersveiligheidsmaatregelen voor de komende jaren.
Inspraak
Het verkeersveiligheidsplan inclusief actieplan is tijdens twee informatieavonden gepresenteerd aan bewoners van Zoeterwoude Dorp en Zoeterwoude Rijndijk.
In opdracht van Boskalis voerde GraaffTraffic als gecertificeerd bureau een verkeersveiligheidsaudit uit voor de nieuwe provinciale weg (N457) Vredenburghlaan. Het traject omvatte naast het wegvak ook twee met verkeerslichten geregelde kruispunten, meerdere fietsonderdoorgangen en een rotonde. Het betrof een verkeersveiligheidsaudit op het definitief ontwerp (VVA fase2).
Onafhankelijk
Een verkeersveiligheidsaudit is een onafhankelijke, gedetailleerde, systematische en technische verkeersveiligheidscontrole van de ontwerpkenmerken van een infrastructuurproject, in alle fases van het project. Van planning tot eerste gebruik.
Als gevolg van het afsluiten van de Sint Sebastiaansbrug voor ongeveer één jaar is het verkeer op de Gasthuislaan (tijdelijk) toegenomen. Naar aanleiding van Raadsvragen wilde de gemeente Delft antwoord op de vraag of door het afsluiten van de Sint Sebastiaansbrug de verkeersveiligheid op de Gasthuislaan onacceptabel was geworden.
Wij voerden voor de Gasthuislaan een verkeersveiligheidsscan uit. Aan de hand van tellingen, metingen en observaties kon antwoord worden gegeven op vraag of het verkeersveilig was. Bewoners zijn in de opzet van het onderzoek betrokken. Zowel hun reacties als die van de gemeente hebben we in de rapportage opgenomen.
Tijdens deze opdracht kozen we voor een proces waarbij een objectieve scan en het participatietraject los van elkaar zijn uitgevoerd om zo de onafhankelijkheid van de scan te waarborgen. Tijdens dit project had de gemeente eenzelfde participatierol als de bewoners.
Voor twee locaties in Noordwijk stelden wij een verkeersveiligheidsadvies inclusief ontwerp en SSK kostenraming opg.
Ruigenhoekerweg
Op de Ruigenhoekerweg ter hoogte van de aansluiting van de N206 ontstaan gevaarlijke situaties doordat het éénrichtingsfietspad veelvuldig in twee richtingen bereden wordt. GraaffTraffic hield een fietstelling en conflictobservatie. De fietspadenstructuur, vormgeving van nabij gelegen kruispunten en ongevalsgegevens zijn geanalyseerd. Dit leidde tot een ontwerp waarbij het fietspad voor tweerichtingen geschikt wordt gemaakt. Tijdens deze opdracht werkte GraaffTraffic samen met Waterpas.
Kruispunt
Voor het kruispunt Gieterij – Pletterij onderzochten we of het uitbuigen van het fietspad tot gevaarlijke situaties leidt.
Op verzoek van de gemeente Ridderkerk hielden we in september 2017 verkeerstellingen op vier kruispunten op de Ringdijk.
Fietsvriendelijker
Op basis van deze tellingen berekenden we met het programma OMNI-X de huidige en toekomstige verkeersafwikkeling voor deze kruispunten. Samen met een schouw en een verkeersveiligheidsanalyse leidde dit tot een verkeersadvies om de Ringdijk fietsvriendelijker te maken.
Het plan is onlangs aan belanghebbenden gepresenteerd. Deze reageerden enthousiast op het voorstel.